Σύντομο ιστορικό λειτουργίας του Σχολείου

Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών λειτουργεί σε διδακτήριο στην οδό Πυθίας 38 στην Κυψέλη.

Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1937 με την επωνυμία 38ο 4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Μετονομάστηκε σε 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στις 11-10-1940. Τον Ιανουάριο του 1952 μετονομάζεται σε 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Το 1975 γίνεται στο διδακτήριο προσθήκη τριών (3) αιθουσών και συστεγάζεται το νεοϊδρυθέν 122ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Το Μάρτιο του 2011 τα σχολεία συγχωνεύονται και από το σχολικό έτος 2011-2012 λειτουργεί ως 45ο 8/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

 

Ποιοτικά χαρακτηριστικά παρεχόμενης εκπαίδευσης στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών λειτουργεί ως 8/θέσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί, που αποτελούν το Σύλλογο Διδασκόντων κάθε έτος,  διακρίνονται για την πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία και την αρτιότητά τους στις επιστήμες της Αγωγής (καθένας και καθεμία στον τομέα-ειδικότητά του/της). Συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν την εκπαίδευση με στόχο την διεύρυνση και ανανέωση των γνώσεων σε θέματα εκπαίδευσης και ψυχολογίας παιδιών σχολικής ηλικίας. 

    Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου, εκτός από τη διδασκαλία των μαθημάτων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών κάθε τάξης, εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή και υλοποίηση προγραμμάτων που διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες μαθητών και μαθητριών.  Κατά τη διάρκεια του εκάστοτε σχολικού έτους προγραμματίζονται επισκέψεις σε χώρους παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, φιλοξενούνται στους σχολικούς χώρους ομάδες ειδικών/μεμονωμένοι ειδικοί που συμμετέχουν στην παρουσίαση προγραμμάτων ποικίλων θεματικών όπως είναι: η νεανική επιχειρηματικότητα, η ρομποτική, η κυκλοφοριακή αγωγή, η σεξουαλική αγωγή, παρουσίαση αθλημάτων, θεατρικές παραστάσεις-μαγειρική-μουσική-ζωγραφική (εκπαίδευση και πολιτισμό), αγωγή υγείας, περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών συμμετέχει: στο "Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών", στο "Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα Διανομής Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος", στο πρόγραμμα "Σχολικά Γεύματα:Πρόγραμμα σίτισης σε Δημοτικά Σχολεία", στο πρόγραμμα "Ανοιχτά Σχολεία" του Δήμου Αθηναίων και στο "Ενεργειακό Πρόγραμμα: Αθήνα-Βερολίνο".  Υπάρχει συνεργασία με φορείς: της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου Αθηναίων, επιστημονικούς φορείς και φορείς εκπαίδευσης. Στο χώρο του οργανώνονται σεμινάρια που αφορούν γονείς και εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι το άνοιγμα του Σχολείου στην τοπική και επιστημονική κοινότητα.

Υπάρχει άριστη συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος κάθε χρόνο στηρίζει το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών και λειτουργεί επικουρικά στην όποια δραστηριότητα του Σχολείου.

Το όραμα των Εκπαιδευτικών του Σχολείου είναι το 45ο Δημοτικό Αθηνών να αποτελεί πυρήνα "εκπαίδευσης και πολιτισμού". Επισκεπτόμενοι/νες τις κατηγορίες της ιστοσελίδας του Σχολείου θα ενημερωθείτε για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

 

Χρονολόγιο παρεμβάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σχολείου

Τη σχολική χρονιά 2014-2015 και με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κας Ιωάννας Αγγελή και τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Μαρίας Σκόμπα σχεδιάστηκαν επιδαπέδια παιχνίδια όπως κουτσό, φιδάκι, οι σταγόνες της απόστασης και οι Ολυμπιακοί κύκλοι. Στόχος ήταν η δημιουργική απασχόληση μαθητών/τριών την ώρα του διαλείμματος. Έγινε πιλοτικά η αρχή της αυλής συμπερίληψης, η οποία ως πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται λίγα χρόνια αργότερα. Σχετική αναφορά για το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην κατηγορία δράσεις με τον τίτλο:"Αυλή συμπερίληψης".  Την ίδια σχολική χρονιά δημιουργήθηκε σε αίθουσα διδασκαλίας η γωνιά της φιλαναγνωσίας-εσωτερική βιβλιοθήκη και παράλληλα η διάταξη των θρανίων εξυπηρετούσε τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με επιτραπέζια παιχνίδια κατά την ώρα του διαλείμματος.  

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 δημιουργήθηκε πιλοτικά υπαίθρια βιβλιοθήκη. Η Διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Σκόμπα ζωγράφισε σε τοίχο της εισόδου του Σχολείου το δένδρο της φιλαναγνωσίας όπου τα κλαδιά του έγιναν προθήκες για βιβλία. Μαθητές και μαθήτριες μπορούσαν να δανειστούν όποιο από τα βιβλία της βιβλιοθήκης ήθελαν και να το διαβάσουν  την ώρα του διαλείμματος ή την ώρα της δημιουργικής απασχόλησης στο ολοήμερο-απογευματινό πρόγραμμα.

Τη σχολική χρονιά 2016-2017, στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Ανοιχτά Σχολεία" και με ενίσχυση από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", έγιναν παρεμβάσεις στην αυλή του σχολείου και ευπρεπισμός του αύλειου χώρου και των αποχωρητηρίων.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018 ελαιοχρωματίστηκαν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι του Σχολείου με ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων και έγιναν τα εγκαίνια της υπαίθριας βιβλιοθήκης από την Αντιδήμαρχο για το παιδί κα Ηλιοπούλου Μαρία. Το έργο της υπαίθριας βιβλιοθήκης έγινε με τις ενέργειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, επί προεδρίας  κας Καρλαύτη και περατώθηκε επί προεδρίας κας Μηλιώνη.  Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκαν οι πάγκοι και τα εξάγωνα καθίσματα με στόχο τη χαλάρωση-ξεκούραση των παιδιών κατά το διάλειμμα. Η εκπαιδευτικός Εικαστικών κα Τριανταφυλλίδου Μαρία ανέλαβε, την ίδια χρονιά, την εικαστική παρέμβαση σε τοίχους του Σχολείου με στόχο την αποτύπωση εικόνων και στιγμών της σχολικής ζωής.

Το  σχολικό  έτος 2018-2019 ο Ράντο, παλιός μαθητής του Σχολείου μας, ζωγράφισε τον τοίχο της μικρής αυλής. Το έργο έγινε με την οικονομική στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Το  ίδιο καλοκαίρι έγινε αλλαγή της κεραμοσκεπής του Σχολείου. Το έργο έγινε με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και τη στήριξη του Αντιδημάρχου Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων κ. Γιώργου Αποστολόπουλου και της Αντιπροέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αθηναίων κας Ελένης Μεγαλοοικονόμου, ύστερα από αίτημα του Σχολείου. Πρόκειται για έργο πνοής, διότι ουσιαστικά η κεραμοσκεπή του Σχολείου χρονολογούσε περισσότερο από 50 χρόνια χωρίς να υποστεί παρέμβαση στο σύνολό της.

Το σχολικό έτος 2019-2020 κατασκευάστηκε βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο με επιχορήγηση από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αθηναίων. Στόχος του έργου είναι να καλυφθούν οι ανάγκες σε έντυπο υλικό και σε χώρο μελέτης-ανάγνωσης, εφόσον το σχολείο ανήκει στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της χώρας και ταυτόχρονα διαθέτει την υπαίθρια βιβλιοθήκη. Το ίδιο έτος δημιουργήθηκε μικρή, υπαίθρια Πινακοθήκη, εξωτερικά των αιθουσών. Η Πινακοθήκη προήλθε από δωρεά της εκπαιδευτικού Εικαστικών κας Καλλιρρόης Μαρούδα. Οι πίνακες είναι αντίγραφα, με τη μορφή αφίσας, είναι δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων ή ξένων  ζωγράφων, τα πρωτότυπα έργα των οποίων βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Η μικρή έκθεση πινάκων στο χώρο του σχολείου έχει ως στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν την εικαστική αίσθηση και αισθητική τους.

Το σχολικό έτος 2023-2024 πραγματοποιήθηκε διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από την είσοδο του Σχολείου μας (επί της οδού Πυθίας) υπό την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Ένα έργο που συμβάλλει στην ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας. Επιπλέον τον Ιανουάριου του 2024 έγινε με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων στεγανοποίηση της κεραμοσκεπής του Σχολείου, της ευρισκόμενης επί της οδού Πυθίας, ένα έργο υψίστης σημασίας για την ασφαλή λειτουργία των αιθουσών 7, 8 και 9. Παράλληλα τον Μάρτιο του 2024 τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του Σχολείου τρία (3) παγκάκια, έπειτα από σχετική δωρεά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 45ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με στόχο τη χαλάρωση και ξεκούραση των μαθητών/τριών του Σχολείου μας. 

Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε φωτογραφίες από το σχολείο μας, με αντίστροφη χρονολογική σειρά (επάνω οι νεότερες).

Σχολικό έτος 2023-2024

Σχολικό έτος 2019-2020

Σχολικό έτος 2018-2019

 

Σχολικό έτος 2017-2018

 

Σχολικό έτος 2016-2017

Σχολικό έτος 2015-2016

 

Σχολικό έτος 2014-2015

Άποψη του Σχολείου έως το 2014.

Αρχίζουμε τη φωτογραφική περιήγηση, με μια χειμωνιάτικη εικόνα από γωνία του σχολείου μας που είναι φυτεμένη ροδιά.

Go to top