6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ:
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Η σχολική βία που εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού περιλαμβάνει τη σωματική βία (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές), συναισθηματική, ή λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρισιές, σαρκασμό, χειρονομίες, συκοφαντίες, γελοιοποίηση, απειλές), τη σεξουαλική (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικά μηνύματα, λεκτική παρενόχληση) και ηλεκτρονικό εκφοβισμό (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mail, chat με απειλητικό περιεχόμενο).
Φαινόμενο το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος αποτελεί πλέον και στη χώρα μας η σχολική βία. Ένας στους τρεις μαθητές έχει εμπλακεί σε ένα τουλάχιστον περιστατικό εκφοβισμού, ως θύτης, θύμα ή παρατηρητής! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, τουλάχιστον το 10 - 15% των μαθητών είναι θύματα συστηματικής βίας από τους συμμαθητές τους, πάνω από το 5% παραδέχονται ότι ασκούν βία και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών είναι μάρτυρας περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.
Πηγές από: https://www.sansimera.gr/worldays/345
http://anoixtosxoleio.weebly.com/-blog/61

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ:
Το Σχολείο μας αφιέρωσε την ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) σε δράσεις σχετικές με το θέμα. Στις τάξεις, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν διαβάζοντας σχετικά κείμενα, ενημερώθηκαν βλέποντας βίντεο και συζητώντας-σχολιάζοντάς τα με τις εκπαιδευτικούς τους, αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους ζωγραφίζοντας και εκφράστηκαν μέσω σεναρίου και δραματοποίησης πιθανού περιστατικού βίας μεταξύ μαθητών και μαθητριών.
Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από τη δράση της Α΄ τάξης με την εκπαιδευτικό κα Αντωνακούδη Αγγέλικα, της Β΄ τάξης με την εκπαιδευτικό κα Χειμώνα Κατερίνα και βίντεο με πιθανά σενάρια σχολικής βίας το οποίο υλοποιήθηκε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής από την εκπαιδευτικό κα Αγγελή Ιωάννα με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Δ1΄ και Δ2?. Ενημέρωση-πρόληψη-διάλογος και σωστή διαχείριση κρίσεως είναι οι λέξεις κλειδιά για το συγκεκριμένο θέμα.

 Βίντεο: https://youtu.be/VW6pprndRQY

 

 

Go to top