Μετά τη φάση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αλλαγή του κλίματος οι μικροί μαθητές κλήθηκαν να ενεργοποιηθούν και να λάβουν δράση, ξεκινώντας με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του σχολικού μας κτηρίου.

Αρχικά, οι μαθητές των Δ & Ε 2 τάξεων με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς Ζαβρίδου Χριστίνα, Γαβανά Δήμητρα & Σκόμπα Μαρία, δημιούργησαν ταυτότητες ενεργειακών επιθεωρητών.

 

 

Έκαναν τις πρώτες ενεργειακές επιθεωρήσεις του κτηρίου, κατά τις οποίες σε ομάδες κατέγραφαν και φωτογράφιζαν τα ευρήματά τους, τα οποία στο τέλος συζήτησαν σε ολομέλεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, κάλεσαν γονείς, στελέχη του δήμου της τοπικής ενότητας και άλλα μέλη που εργάζονται στη σχολική κοινότητα για να δημιουργήσουν ένα ενεργειακό συμβούλιο, το οποίο θα ενημερώνεται από τους μαθητές για την πορεία του προγράμματος και θα βοηθάει επικουρικά το έργο των παιδιών, ώστε συνεργατικά να επιτευχθεί ο στόχος τους.

Οι συνεργάτες του προγράμματος μας έφεραν και μας παρουσίασαν μια βαλίτσα με όργανα μέτρησης φωτός, θερμοκρασίας και διοξειδίου του άνθρακα και κάλεσαν τους μαθητές να επαναλάβουν την ενεργειακή τους περιήγηση, κάνοντας επιστημονικές μετρήσεις πλέον, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα τις ενεργειακές ανάγκες και σπατάλες του σχολικού μας κτηρίου.

 

 

 

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές αποφάσισαν να ενημερώσουν αρχικά όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την προσπάθειά τους.

Ετοίμασαν παρουσιάσεις ευαισθητοποίησης και ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία ανάρτησαν σε κάθε τάξη, και κάλεσαν τους συμμαθητές τους σε ένα διαγωνισμό της πιο «πράσινης τάξης». Στόχος ήταν όλοι οι μαθητές να εκτελούν έναν αριθμό καλών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

 

 

 

Οι μικροί επιθεωρητές φρόντιζαν να επισκέπτονται σε κάθε διάλειμμα τις αίθουσες και να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους. Στο τέλος, μοίρασαν επαίνους και μικρά δώρα σε όλες τις τάξεις που κέρδισαν τον έπαινο.

 

 

Επόμενο βήμα των μαθητών μας, να ενημερώσουν την τοπική κοινότητα για τις δράσεις τους και να κάνουν ένα κάλεσμα για εξοικονόμηση ενέργειας και συμμετοχής στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλοί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνεργάτες και υπεύθυνοι του προγράμματος, καθώς και δημοτικά στελέχη της τοπικής κοινότητας και έτσι αποφασίστηκε η παρουσίαση μας να γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Καλογερά, στην πλατεία Κανάρη, στη  Κυψέλη.

Συγκεκριμένα, την παρουσίαση χαιρέτησαν η κυρία Σκόμπα Μαρία, διευθύντρια του 45ου Δημοτικού Σχολείου και συνυπεύθυνη στο πρόγραμμα, η κυρία Ζωντήρου Ελένη, πρόεδρος της 6ης δημοτικής ενότητας του Δήμου Αθηναίων, η κυρία Μεγαλοοικονόμου-Νάκου Ελένη, αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 6ης δημοτικής ενότητας του Δήμου Αθηναίων, η κυρία Λογιαδού Δέσποινα, τέως Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 6ης δημοτικής ενότητας του Δήμου Αθηναίων, η κυρία Δημοπούλου Μαρία, υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, οι κυρίες Γρηγοριάδου Εύα & Ανδρέου Μάγια, συνεργάτιδες του προγράμματος και υπεύθυνες των εργαλείων μέτρησης, καθώς και ο κύριος Χρυσόγελος Νίκος, Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Ανανέωσης», φορέα του προγραμματος «Σχολεία Ανοιχτά στην προστασία του Κλίματος και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας».

 

Στη συνέχεια, μετά από κάποια βίντεο ευαισθητοποίησης, οι μαθητές παρουσίασαν στους παρεβρισκόμενους το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και τους κάλεσαν να ακολουθούν καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητά τους, με τη μορφή δωδεκάλογου (ο Οικο-κώδικας του σχολείου μας), που τους μοιράστηκε και έντυπα.

 

  

Ακολούθως, μέσα από ένα χοροκινητικό δρώμενο, οι μαθητές έδωσαν την δική τους οπτική πάνω στους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος και κλείσανε με το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι αλλάζοντας όλοι μαζί κάποιες επιβλαβείς συνήθειές μας για το περιβάλλον και κατ? επέκταση για εμάς τους ίδιους, μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας!

 

 

Η παρουσίαση έκλεισε με τους μαθητές να τραγουδάνε «Τα μικρά παιδιά» της Αρλέτας, ενώ με την ολοκλήρωση η ομάδα Generation 2.0 έδωσε την ευκαιρία στους παρεβρισκόμενους να παίξουν με τον τεράστιο επιδαπέδιο παγκόσμιο χάρτη τους το παιχνίδι «Το Ηφαίστειο της Διαφορετικότητας» και το «World Game».

 

 

 

Go to top