ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ» με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου, ανάλογα με την την τάξη φοίτησής τους, να παρακολουθήσουν την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος και προβολές εκπαιδευτικού περιεχομένου.

  1. Οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄ και Γ΄τάξεων παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο: «Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ»

Ο μυστηριώδης κύριος Τιλτ...τους έμαθε την πραγματική αιτία που προκαλεί τις εποχές.

Δύο αδέρφια, η Άννι και ο Μαξ, προσπαθούν να αναπαραστήσουν σωστά τις εποχές σε μία σχολική εργασία, αλλά κάτι πάει στραβά. Προσπαθώντας να ανακαλύψουν το λάθος, ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι πάνω, κάτω... κι έξω από τη Γη, με ξεναγό ένα ρομπότ: τον μυστηριώδη κύριο Τιλτ. Στο τέλος του ταξιδιού τα δύο αδέρφια καταλαβαίνουν το λάθος του3 στην σχολική εργασία και έχουν ανακαλύψει την πραγματική αιτία που προκαλεί τις εποχές. Με τη βοήθεια του κυρίου Τιλτ έχουν εντέλει κατανοήσει ότι για να λύσουν ένα πρόβλημα αρκεί κάποιες φορές να βλέπουν τα πράγματα υπό ... άλλη γωνία!

  1. Οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο: «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας»

Πρόκειται για γνωριμία με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα.

Η ψηφιακή παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» προσκάλεσε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος.

Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 km/h, στον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία, που στο εσωτερικό του θα χωρούσε τουλάχιστον δύο πλανήτες σαν τη Γη μας. Η παράσταση μας υπενθύμισε ότι πραγματικά είμαστε τυχεροί που ζούμε στη Γη!

Οι ηλιακές καταιγίδες, από την άλλη, μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, όμως, αλληλεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: του Πολικού Σέλας.

  1. Όλο το Σχολείο παρακολούθησε την περιοδική έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.
  • Η πρωτότυπη αυτή έκθεση δομήθηκε με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσσιο χώρο του απολιθωμένου Δάσους και το ακριβές όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.
  • Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
  • Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη μετανάστευση τους προς την Ευρασία.
  • Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάστηκαν σημαντικά και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με τις εκπαιδευτικές προβολές και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την έκθεση.

Παραθέτουμε φωτογραφίες από την επίσκεψη στο ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ.

                                        

 

Go to top